|
Toreficirani peleti |
Torefikacija ali po slovensko praženje, je proces segrevanja lesne mase v posebnih prostorih pri temperaturi od 200 do 320 st. C, ob hkratnem manjšem dovajanju kisika. Tako pridobimo kurivo, ki ima povečano kurilno vrednost in zmanjšano maso. Z uporabo te metode seveda lahko izboljšamo tudi lastnosti lesnih peletov za kurjavo, saj se spremeni struktura lesa, izsuši se vlaga in hlapne snovi. Peleti tako postanejo okolju prijaznejši in še enostavnejši za uporabo v gospodinjstvih in industriji, saj jim tako zmanjšamo vredenost vlage, povečamo kurilno vrednost in neomočljivost. Zadnja lastnost pride najbolj do izraza pri peletih v razsutem stanju, saj jim vlaga v prostoru v katerem so skladiščeni, ne pride do živega. Prav tako se ne pričnejo razkrajati. Peleti s takimi lastnostmi so idealna "hrana" za kotle oz. peči na pelete, seveda tudi Biodom 27.
Komentarji
Objavite komentar