Ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko Vesttherm?

Sanitarna toplotna črpalka Vesttherm VT 313X
V sezoni ogrevanja s pečjo na pelete Biodom27, sanitarno vodo segrevam s pomočjo peči na pelete Biodom 27. Logično:-). Pa je to početje logično tudi, ko je sezona ogrevanja mimo? Niti najmanj po mojem mnenju, saj je peč in vsi njeni vitalni deli, obremenjena v obdobju, ko bi lahko zasluženo počivala. V tem obdobju za segrevanje sanitarne vode lahko uporabljamo električni grelec, še boljša alternativa pa je toplotna črpalka, saj za gretje sanitarne vode izkorišča toploto iz okolice. Ta jo dobi od sonca, ki je vir vsega življenja, njegova toplota pa zagotavlja velike količine brezplačne energije, ki se na Zemlji shranjuje v zraku, kamninah, tleh, rekah, jezerih in podtalnih vodah. Toplotna črpalka nam omogoči uporabo te brezplačne energije z zbiranjem in ekstrakcijo toplote na tako učinkovit način, da lahko bistveno zmanjša vaše stroške ogrevanja – v nekaterih primerih tudi za 75% ali več.
Prihranki so lahko tolikšni, da se investicija v toplotno črpalko izplača že v nekaj letih – življenjska doba sistema naj bi bila dolga vsaj 20 let, ob minimalnem vzdrževanju.

Za ponudbo sem zaprosil podjetje Atlas trading d.o.o. iz Vojnika. Želel sem ponudbo za menjavo obstoječega hranilnika sanitarne vode z električnim grelcem, s temu primerno toplotno črpalko. 
Končna akcijska jesenska cena za toplotno črpalko Vesttherm (Danska), model: VT3131, toplotna moč: 1,85 kW, grelno število (COP): 3,4 (EN 16147, zrak 20°C/voda 10-55°C), z osnovnim priklopom sanitarne vode do 3m in zagonom znaša 1799,01 €. Ponudba vsebuje osnovno montažo:
- hidravlično instalacijo hladne in tople sanitarne vode na ustrezno mesto priključitve do razdalje 3m,
- električno instalacijo in prvi zagon,
- predajo v uporabo z inštrukcijo o rokovanju in vzdrževanju

Montažni material vsebuje: cevno instalacijo skupne dolžine 2x3m, 2 kroglična ventila, varnostni in nepovratni ventil, raztezno posodo 18-25l in spojne elemente.
Se vam to zdi precej? Vsekakor ni odveč primerjati številne ponudbe na slovenskem trgu in izbrati po našem mnenju najbolj primerno zamenjavo kotla na pelete Biodom 27 za ogrevanje sanitarne vode v času, ko delovanje naše peči na pelete ni več smotrno.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vžigalna svečka Biodom 27

Alarm peleti

Pooblaščeni servisi podjetja Biodom 27