Peleti in ekologija

Ekološki peleti
Uporaba lesnih peletov kot gorivo ima tako ekonomske kot tudi ekološke prednosti. Tako so peleti v primerjavi s fosilnimi gorivi CO2 nevtralni, saj izgorevanje peletov poteka po načinu zaprtega ogljikovega cikla. To pomeni, da se ob izgorevanju lesnih peletov sprošča le toliko CO2, kot ga je les absorbiral za rast. Po drugi strani pa se pri izgorevanju fosilnih gorivih (premog, nafta, zemeljski plin) v trenutku sprosti CO2, ki je bil na milijone let shranjen v fosilnih gorivih ter zaradi prekomerne uporabe povzroča zasičenost atmosfere s CO2. Z raziskavami je bilo ugotovljeno, da če se centralno ogrevanje na kurilno olje zamenja z ogrevanjem s peleti, v enostanovanjski hiši, letna emisija CO2 tega objekta, predvidoma zmanjša za več kot 5 ton. Če prištejemo še emisije iz procesa proizvodnje in transporta, potem delež emisij CO2, ob uporabi lesnih peletov, predstavlja le 5% emisij, ki nastanejo ob uporabi kurilnega olja. Ob zamenjavi ogrevanja na zemeljski plin, se letna emisija CO2 enostanovanjske hiše, zmanjša za okoli 2,5 tone. 
Uporaba peletov kot gorivo po drugi strani lahko prispeva tudi k zaščiti celotnega naravnega okolja, saj se ob izgorevanju peletov ustrezne kvalitete, sprošča veliko manj žveplovega dioksida in drugih strupenih snovi, kot pri fosilnih gorivih. Sproščanje žveplovega dioksida botruje k nastanku kislega dežja, ki je eden glavnih krivcev odgovornih za umiranje gozdov.
Velika prednost lesnih peletov, v primerjavi s fosilnimi gorivi, je tudi v količini potrebne energije za proizvodnjo. Proizvodni proces lesnih peletov namreč zahteva le 2 do 3 odstotke energijske vrednosti, ki jo peleti oddajajo ob izgorevanju.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vžigalna svečka Biodom 27

Alarm peleti

Pooblaščeni servisi podjetja Biodom 27